Ефективна реклама за хотелиери в най-голямата мрежа от туристически портали в България. ДРС ТРАВЕЛ

Рекламирай хотел с промоция

Информация за Добринище

Град Добринище е сред най-известните и посещавани климатолечебни и балнеоложки курорти в България. Разположен е само на 6 километра от известния град Банско и е красив планински район. Обграден е от Родопите, Рила и Пирин. В Добринище има цели 17 минерални извора и водата от тях се използва за лечебни на кожни, неврологични, гинекологични заболявания, проблеми с опорно-двигателната система и други. В града е построен открит градски, минерален басейн, баня с минерална вода, почивна база, туристически дом и много частни хотели, къщи за гости и вили.
В района на Добринище има много забележителности, които могат да бъдат видяни. Обидимският манастир „Свети Панталеймон“ е сред най-впечатляващите. Той е построен през 1914 година и създаването му е съпроводено от голям спор между Добринище и Обидим.
През 1908 година Димитър Клечеров от Обидим получил пророчески сън. Отишъл на мястоот, което му се просънило и в корените на голямо дърво открил икона на Света Богородица, ръждясал кръст и свещеноливник. Местните решили, че това е знак за съществуването на стар манастир и решили да възстановят обителта. Хората нямали средства и строежът вървял много бавно. През 1920 година в селото пристига йеромонах Максим, който носи икона от Атон. Теглят жребий и е решено иконата да остане в Обидимския манастир. През 1914 църквата в света обител е завършена, но преди освещението и хората от Добринище искат от Разложкия митрополит да я разруши, защото е незаконна. Създадена е комисия, която да проучи случващото се. В нея участва полицай на име Иван Симеонов, който пише в своя протокол следното: „Ние, българските полицаи, църкви не събаряме заради някакво спорно място, което явно личи, че си е собственост на село Обидим. Нека да дойде митрополитът, да я събори, ако желае." Така спорът е решен и село Обидим вече има манастир,
Към храма е построена малка пристройка, пригодена за живеене. В нея се пренася Димитър Клечеров, който постепенно създава цялото манастирско стопанство. След смъртта му няколко пазачи са назначени от Църковното настоятелство. През 1934 позицията е заето от Георги Цветинчев. Той е роден в Македеония и е човек с голяма култура и юрист по образование. Той помага на първия български партизанин Иван Козарев по време на партизанското движение.
Днес манастирът е действащ, но в него няма постоянно монаси.
Близо до Добринише са намира и Националният парк Пирин, Той обхваща почти цялата северна част на Пирин. На неговата територия се намират над всички езера в планината, които са повече от 160. С най-голяма надморска височина е Горно Полежанското езеро, а на най-ниско е разположено Сухото езеро. Едни от най-красивите езера в района Превалските, Бъндеришките, Поповите и Валявишките езерни групи.
Част от парка е и биосферният резерват „Баюви дупки-Джинджирица“ и резерватът „Юпен“, който е на изток от река Демяница. Във алпийската час има много циркусни езера, а в по-ниските части- красиви, вековни гори. В парка се намират и Бъндеришкият, Демянишкият и Юпенският водопад, няколко пещери, кастовият извор Кьошката и вековни дървета, които са признати за природни забележителности с местно и национално значение.
Днес Национален парк Пирин е едно от чудесата в страната ни и е изключително посещаван.
 

Хотели в Добринище

Къща за гости Магделина - Добринище

Цени

Виж в профила

Къща Магделина се намира в най-младия град в България - Добринище, в подножието на най - красивата на Балканите Пирин планина. Къщата разполага със 7 двойни, 2 тройни стаи и 4 апартамента. Стаите са луксозни, всяка една е идентична със своя цвят. Разполагат със самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия, локално парно отопление, гардероб, топла вода и тераси с прекрасен изглед към Пирин, Рила и Родопите....

Къща за гости Пумпалови

Цени

Виж в профила

Пумпалови е разположена в гр. Добринище, едва на 6км. от Банско. Къща Пумпалови разплага за настаняване в 10 приятно обзаведени стаи оборудвани със самостоятелен санитарен възел, телевизор, безжичен интернет достъп, тераса, сателитни програми. Къщата разполага и с паркинг места, механа, бар, барбекю, ски гардероб.

Къща за гости Николови - Добринище

Цени

Виж в профила

Къща за гости Николови се намира в град Добринище, на ул. Паисий Хилендарски. Къщата е стилно обзаведена и разполага с общ капацитет от 14 места в 5 двойни стаи за настаняване, като 2 от тях имат и допълнителен разтегаем диван. През зимния сезон къща Николови се отоплява с локално парно. Къщата разполага с телевизор, тераси, самостоятелен санитарен възел и външна градина за отмора сред чистия въздух на планината....

Воденичаровата Къща

Цени

Виж в профила

Горещи оферти